Cum ne pot ajuta furnicile în FERMĂ!

furnica neagra in ferma

 

Mare mi-a fost bucuria să constat cum în Ferma Bărzani se formează o nouă colonie de furnici, tocmai la umbra migdalilor. Au ales inteligent locul pentru că, în acel loc nu trec utilajele grele/tractor, cositoare, freză etc. Chiar dacă atunci când le întîlnim în casele noastre, ne deranjează enorm, am să argumentez câteva lucruri interesante despre furnici.

 • Oamenii de știință estimează faptul că, există cca.10000 specii de furnici în lume.
 • Locul ales, reprezintă un prim aspect care îmi certifică faptul că sunt inteligente, această zonă fiind ferită de eventualele distrugeri, iar în zilele toride de vară, vor fi umbrite de coronamentul des al migdalilor.
 • Acestea trăiesc în colonii organizate de către regină precum în cazul albinelor.
 • HAINZ ERVEN, spunea în volumul Paradisul meu despre faptul că, furnica de pădure îşi construieşte muşuroiul pe vene de apă sau la intersecţia acestora. Cu alte cuvinte, pot fi indicatoare pentru apa din pânza freatică.
 • Pe lângă aerisirea solului prin galeriile realizate, furnicile culeg și înmagazinează cu spor, de ordinul miilor: omizi, melci, ouă de muște, afide, larve …etc.

 

 

Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Eu ma supar cumva pe ele, pentru ca tot ele se ocupa de caratul afidelor de pe o planta pe alta.

 2. Tata mi-a povestit ca era o vreme cand la Ocoalele Silvice era un angajat care se ocupa de furnici precum apicultorul de albine (am gasit si un scurt studiu: http://www.editurasilvica.ro/analeleicas/26/1/pascovici.pdf).
  Intr-o tura de mountain bike, prin padurile de pe linga Anina (CS), am gasit un musuroi de furnici frumos imprejmuit si m-am bucurat ca musuroiul era in siguranta (vezi poza din postarea urmatoare: http://catalinsimion.blogspot.ro/2013/07/de-la-oravita-la-anina-urmarind-partial.html).
  Si la noi la livada avem un musuroi, a fost insa facut un drum si a fost afectat, desi am vazut ca au aparut din nou furnicile, ii voi face un mic gard, sa nu mai fie deranjat.