Ruben Budău – Blog

Compoziția chimică și utilizarea florilor de salcâm

Breadcrumb Navigation

Dragilor, în această perioadă asistăm la splendoarea oferită de salcâmi prin tabloul vizual și mireasma bogată a florilor. Acest articol este despre Compoziția chimică și utilizarea florilor de salcâm.

Compoziția chimică și utilizareaflorilor de salcâm

Din compoziția chimică a florilor de salcâm fac parte următoarele elemente:

  • robinină;
  • ulei volatil;
  • săruri minerale;
  • vitamine;
  • acaciină;

 

Din punctul meu de vedere, utilizarea florilor de salcâm poate fi clasificată astfel:

  1. pentru producția de miere;
  2. pentru producția de produse farmaceutice;
  3. culinar;
  4. ornamental;

1.Producția de miere

Salcâmul alb, reprezintă cea mai importantă specie meliferă din țară, deoarece are potențial melifer foarte mare.

Producția medie de miere care se poate obține este de 1000 kg/1an/1ha.

În părțile de sud și de est ale țării, care formează baza producțiilor de miere de salcâm, se pot obține 300 și 1600 kg miere la hectar, pe timp favorabil culesului și la o înflorire abundentă, de la un stup se pot obține 10-12 kg de miere. (Beldeanu E.2004)

Pentru această producție evident că, avem nevoie de familii puternice de albine, pădurea de salcâm trebuie să fie bine dezvoltată/matură cu vârsta de minim 8-10 ani, iar anul respectiv să fie favorabil (florile să nu fie afectate de înghețurile târzii, sau să nu avem vreme rece, ploiosă în timpul culesului). Cât despre mierea de salcâm sunt convins de faptul că, majoritatea dintre noi are cunoștințe despre culoare, miros și aspect (mierea de salcâm este singura miere care nu se cristalizează).

2. Producția de produse farmaceutice

O gamă largă de produse farmaceutice de la uleiuri până la suplimente alimentare, pe bază de extrase din flori de salcâm există în acest moment pe rafturile farmaciilor și a magazinelor.

În medicina populară, sunt recomandate sub formă de infuzie în combaterea durerilor reumatice , a migrenelor, a durerilor provocate de hiperaciditate, ca antitusiv și emolient al secrețiilor bronșice.(Grigorescu et.al., 1986)

3. Culinar

Pe lângă valoarea meliferă și medicinală a florilor de salcâm, acestea mai pot fi valorificate și culinar. Anul trecut am fost plăcut impresionat de rețetele pe care le-am primit sub formă de comentarii la acest articol. Diversitatea produselor obținute din florile de salcam este destul de mare, iar utilizarea lor este benefică pentru obținerea unor produse care pot fi consumate cu poftă.

Pentru cei care doriți rețete despre valorificarea florilor de salcâm vă rog să vizualizați comentariile de mai jos.

Primesc cu drag și alte rețete sau modalități de valorificare ale florilor de salcâm.

4. Ornamental

În aliniamente stradale sau parcuri, grădini publice și private cu siguranță salcâmul prin aspectul decorativ al florilor, cât și prin miros se face remarcat și apreciat.

28 Replies to “Compoziția chimică și utilizarea florilor de salcâm”

  1. O reteta foarte buna pentru diverse probleme respiratorii si nu numai
    Se pun intr un borcan de 10 l de sticla sau mai mare
    Un rand flori de salcâm
    Un rând de muguri de brad
    Si miere apoi iarasi salcam si tot asa pana la 4 5 degete distanta de gura borcanului
    Se sigileaza borcanul foarte bine cu celofan si se pune deasupra ceva tectil sa acopere peste celofan ceva sa acopere celofanul si sa il protejeze.
    Se face o groapa in pământ cat sa intre borcanul plus sa fie distanta de la gura borcanului la buza găurii de 10 cm se baga borcanul se acopera cu pământ si deasupra se pune pământ pentru a se forma ca un musuroi .
    Acest continut se lasa pana dupa 15 august iar apoi se scoate sirop gata facut si nu pentru consum in stare lichida a lui sau diluat la sucuri.
    O reteta din batrani buna de aplikat la orce varsta.

  2. Bunica mea din jud. Mehedinti ne facea mereu gogosi umplute cu flori de salcam. Erau divine. La 3 zile o puneam sa ne faca aceste gogosi cu flori de salcam, cat erau salcamii infloriti. Florile aproape se topeau si deveneau o crema deliciosa, parfumata si dulce in interiorul gogosii.

  3. Reteta de Waffe cu flori de salcam.
    Reteta o am de la mama mea.
    Ai nevoie de urmatoarele ingrediente – 250 grame de faina
    jumatate de plic de praf de copt
    125 grame ulei
    2 linguri de miere de salcam
    1 lingurita de vanilie
    2-3 oua
    o jumatate de litru de apa minerala.
    Intre timp se porneste aparatul de facut Waffe pentru a fi cald cand se pune compozitia.
    Din ingredientele amintite se face aluatul in care se pun flori de salcam (acestea fiind in prealabil spalate in apa rece).
    Cu polonicul se pune in aparat si se asteapta pana sunt gata.
    Pofta buna.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: