Înființarea plantației de saskatoon berry – afin canadian

Prima plantație de saskatoon berry (afin canadian) din România

După o perioadă de 2 ani de zile în care am obținut și crescut puieți de saskatoon berry (afin canadian) în Ferma Bărzani, am trecut la următorul nivel, înființând prima plantație de saskatoon berry din România.

Multumesc Bunului Dumnezeu pentru timp, sănătate și putere, lui Bruno din Canada pentru saskatoni și consultană și bărzanilor care într-un fel sau altul au contribuit la realizarea acestui proiect. 🙂

Pentru înființarea unei plantatții de saskatoon am procedat astfel:

1. Pregătirea terenului/utilizarea plantelor pemergătoare

Am utilizat FACELIA care teoretic echivaleaza cu 35-40 tone/ha, prin încorporarea acesteia sub brazdă.

2. Pregătirea terenului pentru plantarea propriuzisă a saskatonului

Operațiunea a constat din arătura specificată la punctul 1 prin care s-a încorporat în sol planta utilizată ca și îngrășămant verde urmat de o mărunțire a brazdelor utilizînd grapa cu discuri. Operațiile de pregătire s-au realizat pe toată suprafața în cauză.

3. Pichetarea terenului și executarea gropilor

Am utilizat schema de plantare 3 x 1,5 ( 3 metri între rânduri, 1,5 între plante pe rând). Adâncimea gropilor a fost de cca 30 cm.

pichetarea terenuluipichetarea tenului si exacutarea gropilor 4. Scoaterea puieților de saskatoon din pepinieră și pregătirea acestora pentru plantare

Saskatooni au fost scoși din pepinieră în aceiași zi în care am realizat și plantarea lor.

Vârsta puieților a fost de 2 ani, aceștia fiind cu rădăcina nudă.

puieti de afin canadian in pepinierasaskatoon berry în pepinieraFerma Bărzani - afin canadianrepaus vegetatitv la saskatoon berrypregatirea puietilor de saskatoon pentru transportexemplat elita de saskatoon berryexemplar model/elita de afin canadian, saskatoon berryincarcarea puietilor5. Transportul puieților din pepinieră la locul de plantat Ferma Bărzani

transportul puietilor de afin

transportul puietilor de saskatoon berry6. Pauză de cafea și planificarea organizări în vederea plantări

pauza de cafea7. Pregătirea mocirlei

Pentru mocirlirea radăcinilor, am pregătit o mocirlă realizează din părți egale din cele trei elemente cheie: apă, balegă proaspătă (eu am folosit de vacă) și sol cât mai bine mărunțit de la fața locului.

Este important ca mocirla să fie omogenă, adică nici foarte subțire nici foarte vâscoasă, practic trebuie să adere foarte bine pe radăcinile plantei, în momentul plantări rădăcinile să fie în întregime acoperite de mocirla.

Pregătirea mocirlei, de fiecare dată o realizez cu plăcere: 🙂

mocirlirea plantelor de afin8. Mocirlirea sistemului radicelar 

Înainte de mocirlire rărăcinile plantei sunt examinate, iar acolo unde este cazul acestea sunt toaletate cu ajutorul unei foarfeci.

sistem radicelar la saskatoon berry, afinul canadianMocirlirea sistemului radicelar la saskatoon, operația trebuie să fie aplicată în întregime.

mocirlirea puiețilorDupă operația de mocirlire în cel mai scurt timp posibil se trece la plantarea puieților.

sistem radicelar mocirlit la afinul canadian, saskatoon berry9. Plantarea puieților

Reguli de bază:

– tasarea uniforma a solului astfel încât golurile de aer din apropierea sistemului radicelar să fie eliminate în întregime;

– udarea la plantare ( după prima etapă în care jumătatea gropii este ocupată de sitemul radicelar al plantei și o parte de sol tasat peste rădăcini se aplică udarea, la afini a fost nevoie de cca 2 litri de apă);

– mușuroirea plantelor, este operația prin care rădăcinile plantei sunt protejare pentru perioada rece.

plantarea saskatoonului reguli de bazaIMG_20141123plantarea saskatoonului reguli de baza_011918plantarea saskatoonului reguli de bazaplantarea saskatoonului reguli de bazaplantarea saskatoonului reguli de bazaplantarea saskatoonului reguli de baza

Mi-a luat destul de mult timp doar să scriu acest articol, realitatea solicită muncă, muncă și iar muncă plus investiții. 🙂

Am avut două loturi de obținere a plantelor de saskatoon cu rezultate foarte foarte slabe, unul dintre ele chiar cu rezultat zero, să nu aveți impresia prieteni dragi de faptul că, curge laptele și mierea, este nevoie de cercetare, muncă și dragoste în ceea ce facem.

Ferma Bărzani are deschidere către cei care doresc să o viziteze  (de obicei în sezonul de vegetație mai-octombrie), dar cu o programare telefonică înainte.

OFERTĂ MATERIAL SĂDITOR SASKATOON BERRY ȘI ALTI ARBUȘTI FRUCTIFERI —AICI—

Numai bine tuturor 🙂

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Pingback: Forumul profesioniștilor din sectorul legume - fructe ediția 2018 - Ruben Budău – Blog