SASKATOON BERRY (afin canadian) cel mai nou arbust fructifer cultivat în România

afinul canadian - saskatoon in romaniaDupă multă muncă mă simt onorat să pot prezenta cel mai nou produs în materie de arbuşti fructiferi din România şi sper eu în Europa.
Este vorba despre SASKATOON, botezat după mine Afin Canadian.
.
.

SASKATOONUL mai dulce şi mai aromat decât afinul. !!!

Cultura vegeteaza pe soluri de pana la 7,5 PH.

În continuare prezint căteva informaţii despre saskatoon preluate exclusiv de la partenerul meu din Canada: http://www.saskatoonfarm.com/

Saskatoonul a fost mult timp un arbust sălbatic fiind însă preţios prin fructul său bogat în elemente nurtitive necesare organismului.

Acesta este adesea comparat/asemănător cu afinul atunci când ne referim la fructe/boabe.

Tufele produc ciorchini de fructe dulci aromate în mare abundență.

Saskatoonul are fructe rezistente și tolerante care se coc în luna iulie.

Este rezistent la temperaturi scăzute și la secetă, și crește într-o gamă largă de tipuri de sol, are capacitatea de a fi productiv pentru mulți ani.

Fructe de Saskatoon

Fructe de Saskatoon

Pe lângă valoarea fructelor, saskatoonul are de asemenea,şi o valoare ornamentală. Masele de flori aspectuoase apar in primavara, iar apoi poate fi pus în valoare coloritul frunzelor din toamnă care poate fi genial.
.

Saskatoon nu a fost domesticit. Cu toate acestea, au fost selectate un număr de selecții cu caracteristici superioare.

Această specie nativă de fructe are o importanță crescândă, ca o cultură de fructe comerciale.

Livezi relativ mici sau plantații de astfel de specii de fructe poate produce randamente ridicate și profituri.

Plantatie de Saskatoon

Plantatie de Saskatoon

Interesul în cultivarea Saskatoonului a crescut din cauza cererii puternice şi a ofertei limitate colectate din sălbăticie.

De asemenea, sezonul scurt de creștere secetos și ierni aspre tipice climatului de prerie nu sunt favorabile pentru producția comercială de plante tipice de fructe domesticite, dar favorizează Saskatoonul.

Saskatoon a fost important și utilizat pe scară largă de către America de Nord poporului indian și mai târziu Europeon exploratori și coloniști.

Mai multe părți ale arbustului au fost folosite ca medicament.

Lemnul este dreapt, este greu și puternic. Acesta a fost folosit pentru a face arcuri, săgeți și alte instrumente.
la cules de saskatoon

David Thompson a raportat în 1810 despre Saskatoon astfel:
“Pe marile campii este un arbust care poartă un fruct foarte dulce, de culoare albastru închis, mult mai căutat după ce, cantitati mari sunt uscate de localnici, în această stare, aceste fructe de padure sunt la fel de dulci ca cele mai bune coacăze,lemnul este greu, greu și flexibil, dar nu elastic, și ori de câte ori acesta poate fi procurat formează întotdeauna săgeata din India, am insistat asupra celor de mai sus, așa cum este alimentul de bază al tuturor persoanelor, și oferă cea mai bună hrana în acel spatiu si greutate … “David Thompson a continuat sa sugereze ca acest fruct ar trebui să fie cultivate în Canada și Anglia.

Cultura vegeteaza pe soluri de pana la 7,5 PH.

Saskatoon este un arbust peren aparținând familiei Rose și este originar din interiorul Americii de Nord.
plantatie de saskatoon (afin canadian)

Saskatoon este frecvent intalnit in paduri deschise, pe dealuri și de-a lungul rigolelor si de-a lungul fluxuri de apă.

Saskatoonul s-a găsit pe soluri pietroase uscate in lumina soarelui,pe soluri umede, profunde, fertile, de la nivelul mării până în apropiere de altitudini subalpine.

Saskatoon este capabil de a tolerarea game largi de pH- al solului și textura, de asemenea suportă soluri foarte reci.
Boboci de flori, s-au dovedit a avea potentialul de rezistenta extrema la leziuni temperatură scăzută (-50 până la-60C).

Primele livezi de Saskatoon comerciale au fost stabilite la începutul anilor 1970 și un al doilea val a fost înființată la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990.

Estimări precise din suprafața totală a saskatoonului în plantaţie la data curentă sunt greu de obținut. Se estimează că 800 hectare de saskatoons sunt stabilite în Alberta, Manitoba și Saskatchewan în Canada.

În prezent, cererea pentru saskatoons depășește cu mult oferta. Industria Saskatoon este în fază incipientă. Acesta a fost prezis că peste 4.000 de hectare de saskatoons vor fi plantate pe preerii în următorii zece la cincisprezece ani.

TUR VIRTUAL INTR-O FERMA DE SASKTOON

Primele plante din România au fost crescute începând in primavara anului curent (2013), iar o plantaţie de saskatooni va putea fi vazută la Ferma Bărzani începând cu anul 2014.
afin canadian saskatoon

Cultura vegeteaza pe soluri de pana la 7,5 PH.

Pentru toţi cei interesaţi de cel mai nou arbust fructifer din România vă stau la dispoziţie atât cu informaţii cât şi cu material săditor.

Cu prietenie,
dr.ing. Ruben Budău
0756 300 797
rubenbudau2014@gmail.com

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Pingback: Fenofazele de dezvoltare ale inflorescențelor de mur - Ruben Budău – Blog

 2. Buna ziua,
  Am un Saskatoon frumos care a rodit pentru prima data(anul doi de la plantare).Nu stiu cum sa-l ingrijesc(taieri,fertilizari,sustinere).Frumuselul m-a uimit prin splendoarea florilor iar acum am cules 1,5 kg fructe.
  Am mare nevoie de sfaturi.Consider ca pana acum am beneficiat de “norocul incepatorului”!?

 3. Va salut! Este tarziu pentru plantare in aceasta perioada? As dori si eu 10 buc., de test deocamdata :), se poate?

 4. Buna seara
  Cate plante se pot planta pe un metru liniar, si cat de inalte cresc tufele sau se tund.
  Multumesc

 5. Ruben as dori sa cumpar 5 bucati de saskatoon.As dori sa stiu cand as putea sa-i am si mai ales daca se pot planta acum(inteleg ca sant la ghiveci deci teoretic nu ar fi probleme).Ma astept sa imi oferi si ceva documentatie in aproposito daca se poate.Multumec anticipat.Astep raspunsul pe mail.
  Sorin

 6. Salut. Ma intereseaza unde sunt facute pozele prezentate, in Romania? Daca da unde si daca se poate vizita. Ma intereseaza infiintarea unei plantatii de minim 5 ha.

  • Vio, pozele sunt din Romania si Canada, in Romania planta este produsa si se afla in anul II,
   va astept la Ferma Barzani (jud Arad) sa ii vedeti la fata locului cum se descurca puieti de saskatoon berry 🙂 0756300797 nr meu de telefon