Înfiinţarea unei plantaţii de salcâm (Robinia pseudoacacia). Scheme de plantare

Plantarea salcâmului de obicei se realizează pimăvara, dar şi toamna, atunci cand timpul permite acest lucru, iar procesele fiziologice ale plantei sunt in repaus vegetativ. Pentru realizarea unei plantaţii trebuie să ne asigurăm din timp, un material săditor de calitate, pregătirea terenului, pichetarea şi executarea gropilor.

Puieţii de salcâm, devin apţi de plantat în cursul unui singur an de  vegetaţie în pepinieră, iar în funcţie de grosimea la colet întâlnim următoarele clase de calitate:

– 8 mm calitalea I-a
– 6 mm calitatea II-a
– 4 mm calitatea III-a

În regiunile secetoase se admit în cultura numai puieţii de calitatea I şi II.

După operaţia de plantare puieţii de salcâm se secţionează la nivelul solului cu o foarfecă bine ascuţită. Există însă şi excepţii atunci când vorbim despre terenuri cu nisipuri expuse spulberării de către vânt, sau a terenurilor care nu sunt desfundate în momentul plantării şi există pericolul invadării acestora cu buruieni sau arbuşti (mur,zmeur….etc).

Pregatirea terenului

 1. Culturile forestiere de salcâm se realizează numai prin plantări, pe terenuri pregătite pe toată suprafaţa, fie că sunt terenuri agricole, fie că sunt terenuri rezultate în urma altor arborete sau culturi forestiere.
 2. După lucrările obişnuite de curăţare a terenului (terenul sa rămână cât mai curat posibil, fără bolovani, buturi, …etc), se desfundă solul printr-o arătură cât mai adâncă.
 3. Pe terenurile care au fost cultivate agricol în bune condiţii precum şi pe solurile uşoare cu conţinut mare în nisip, este suficient o mobilizare superficială a solului la o adâncime de 8-15 cm (un disc).
 4. Terenurile din zona forestieră de câmpie după defrişare, sau cu solul puternic înierbat până la înţelenit, se recomandă mobilizarea solului la o adâncime mijlocie, de 20-40 cm.
 5. În situaţia în care se doreşte obţinerea unei cantităţi maxime de masă lemnoasă, pentru cultura de salcâm, aceasta se realizează în arborete pure, în care se folosesc între 5000 – 7000 puieţi/hectar, în staţiuni de bonitate superioară, iar în staţiuni de bonitate inferioară cca.8000 – 10000 puieţi/hectar, asigurându-se pe cât posibil distanţe egale între puieţi.
 6. Pichetarea şi executarea gropilor.

Scheme de plantare

În funcţie de ţelul pe care îl urmărim putem avea următoarele situaţii/scheme de plantare:

 1. Pădure de salcâm, se aplică schema generală de plantare 2×1 (2 metri între rânduri, 1 metru între plante pe rând), necesar de plante în acest caz 5000 buc/ha.
 2. Stabilizarea unui versant/râpe/terenuri afectate de alunecare. În acest caz sunt recomandate scheme de plantare astfel: 0,5×0,5; 0,7×0,7; 1×1 (necesar puieţi între 10 000 şi 40 000/ha)
 3. Realizarea unei perdele forestiere de protecţie(fermă, culturi agricole, sau alte proprietăţi similare afectate de vânturile dominante) 1×1; 1,5×1; 2×1;
 4. Plantaţii energetice pentru obţinerea debiomasă lemnoasă 0,5×2; (10 000 buc-ha);
 5. Plantaţii pentru spaţii de recreere 2×2; 3×3 4×4;
 6. Aliniamente stradale 2,3,4 metri între plante.

Cultura socului – workshop 2018

Schema de plantare 1x1 (10000 buc/ha)

                         Schema de plantare 1×1 (10000 buc/ha)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Salut .am inteles ca ai o padure de salcami .voiam sa stiu asa in mare cam cum este.in cati ani poti zice ca ai lemne de foc.eu am 1ha jumatate si doresc sa plantez Salcami.

   • Salut.dupa doar 3-4 ani?scria pe unele site-uri ca iti trebuie 10-15 ani! Eu pun puieti pe 12.000 poate 13.000 metri patrati si voiam sa stiu daca sunt sanse sa scot mai repede lemne de foc.oricum prin rarire zic eu sa scot lemne de foc .

    • După ce se Închide starea de masiv pentru arboretul nou sub coroanamentul masivului vor rămâne arbori care nu mai pot accesa lumina naturală de sus…aceștia se vor usca trebuie valorificați
     Dacă este sa respectam vârsta exploatabilitatii la salcam avem un interval de 20-25 ani lejer
     Practic la vârsta menționata mai sus 3-4 ani se intervine prin operații de igienizare iar materialul rezultat se poate utiliza

 2. Detin o suprafata de 8 ha de teren arabil cu dimensiunile de 1000/80 m .Anul trecut am incercat un proiect european pentru salcam dar mi s-a spus sa renunt , este specie invaziva , dau banii degeaba ,etc . N-am renuntat de tot , am plantat o perdea de protectie cate doua randuri stanga-dreapta dupa schema 2 pe 1 . Am dupa un an 4000 de puieti de toata frumusetea . La pretul actual al lemnului de foc este mai rentabil salcamul decat porumbul !