Cultura zmeurului partea I

ZMEURUL (Rubus ideaus L. Fam. Rosaceae Subfam. Rosoideae)

Fructe de zmeur

Pentru că îmi pun speranţe mari în cultura zmeurului în România, şi sunt ferm convins de faptul că zilnic se caută pe internet informaţii despre această cultură, doresc să mă alătur şi eu celor care pun la punct astfel de informaţii în mediul online urmând ca în acest articol să prezint informaţii generale despre cultura zmeurului.

Importanţa culturii
Zmeurul se cultivă pentru fructele sale deosebit de apreciate atât pentru consumul în stare proaspătă, cât şi pentru industrializare sub formă de dulceaţă, compot, gem, sirop, suc, îngheţată etc.
Această valoare ridicată este dată de conţinutul complex al fructelor: 4,5-10,6% zaharuri, 1,1-2,3% acizi organici, 0,5-2,8% pectine, 1,2% proteine, săruri de K, P, Ca, Mg, Mn, Na, Zn, Cu, Fe, etc., vitamina B1,B2,D,P,C (25mg/100g).

Fructe de zmeur înainte de recoltare.

Fructele, lăstarii şi frunzele tinere se folosesc în industria farmaceutică pentru prepararea unor medicamente sau ceaiuri împotriva, anginei, amigdalite, diareei etc. Specia are o mare plasticitate ecologică, fiind cultivată în diferite condiţii de la şes până la altitudini foarte mari (peste 1000 m).

Datorită drajonării puternice şi a sistemului radicular ramificat şi destul de profund, zmeurul este şi o plantă care combate eroziunea solului, valorificând în acelaşi timp solurile subţiri, sărace şi improprii altor culturi.

Plantaţia de zmeur intră repede pe rod (dupa un an de zile) şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt.

Cerintele zmeurului fata de factorii ecologici

Lumina – influenteaza pozitiv calitatea fructelor. Este o specie exigenta fata de lumina. De aceea zmeurul se va planta pe versantii cu expozitie favorabila. De asemenea, directia rândurilor se va orienta în asa fel încât sa valorifice la maximum lumina, mai ales în zonele înalte.

Temperatura – poate fi un factor limitativ pentru cultura zmeurului. Acesta nu suporta temperaturi excesiv de scazute (-20 … -25°C) în perioada de repaus, dar nici extrem de ridicate în perioada de vegetatie. Cultura reuseste bine în zone cu ierni blânde si veri în care temperatura medie nu depaseste 16-17°C. Pentru desfasurarea normala a înfloritului necesita 580-600ºC.

Temperatura solului nu trebuie sa depaseasca 16ºC. Daca, toamna este rece si umeda, lignificarea tulpinilor este deficitara iar rezistenta la ger scade pâna la -15ºC.

Umiditatea reprezinta unul din factorii principali de care depinde reusita culturii zmeurului. Este o specie cu pretentii mari fata de umiditate. Se recomanda a se cultiva în zone cu 700-1000 mm precipitatii anuale, bine repartizate în perioada de vegetatie (iunieaugust). În caz contrar, este absolut obligatorie irigarea. Excesul de apa (baltirea) este, de asemenea, daunator putând provoca asfixierea radacinilor. Pânza de apa freactica trebuie sa fie la peste 80 cm. Zmeurul creste si se dezvolta bine în zone în care umiditatea relativa este mai mare.

Solul cel mai recomandat pentru cultura zmeurului este cel nisipo-lutos, bogat în humus, cu buna capacitate de retinere a apei si bine aerisit, cu pH = 5,6-6,5, cu subsol permeabil si cu o grosime de cel putin 50 cm, bogat în azot si proteine. Este sensibil la deficitul în Fe si Mn. Nu sunt recomandate solurile sarace, foarte grele, reci, sau uscate si calcaroase. Curentii de aer, iarna pot mari pagubele prin înghet, vara maresc seceta atmosferica etc. Totusi lipsa totala a acestora favorizeaza aparitia bolilor si mareste pericolul îngheturilor târzii de primavara.

Înfiintarea si întretinerea plantatiilor

Pentru esalonarea maturarii si a perioadei de recoltatare, într-o parcela se vor planta 3-4 soiuri cu diferite perioade de maturare.
La pregatirea terenului se va fertiliza intens cu îngrasaminte organice si minerale, deoarece dupa intrarea pe rod lucrarea se efectueaza cu greutate datorita drajonarii puternice.
Functie de nivelul de aprovizionare a solului se vor efectua fertilizarea cu 60-80 t gunoi de grajd, 600-800 kg superfosfat si 400-500 kg sare potasica/ha.
Desfundatul se face la 40- 50 cm, cu subsolaj.
Pe terenurile cu panta peste 20%, se amenajeaza terase pe care se vor planta minimum doua rânduri, iar pe cele cu panta sub 20%, zmeurul se planteaza sub forma de gard fructifer, pe directia curbelor de nivel.

AICI OFERTA Butasi de zmeur, coacaz, mur, agrise Oferta toamna 2012

Epoca de plantare

– toamna după căderea frunzelor;
– primăvara după dezgheţ, înainte de pornirea în vegetaţie.

Plantarea

Plantarea se face în gropi cu dimensiunile de 40/40/40 cm sau dacă solul nu este arat de 60/60/40 cm, şi în şanţuri executate cu plugul la 30/32 cm adâncime.

Plantarea zmeurului


Distanţa pe rând între plante este de 40-50 cm, iar între rânduri, în funcţie de sistemul de conducere:

– cultura în benzi cu spalieri – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de gard fructifer – 2,5-3 m;
– cultura sub formă de evantai – 1,5-2,5 m, iar distanţa pe rând 1-l,2 m;
– cultura pe araci -1,2 m.

Cultura se pretează la orice tip de sol, dar recolte maxime se obţin pe soluri fertile, calde şi reavene.
Majoritatea soiurilor de zmeur necesita sistem de sustinere.
Fiind autofertile, soiurile de zmeur nu au nevoie de polenizatori.

Sistemul de sustinere cel mai indicat

Sistem de sustinere sub forma de gard fructifer

LUCRĂRILE DE ÎNTREŢINERE
• solul se întreţine ca ogor negru;
• la 3 ani se aplică gunoi de grajd (3/4 kg/m2);
• în sezoanele secetoase este necesar udatul;
• primăvara, se suprimă de la bazǎ tulpinile uscate (de 2 ani), care au rodit;
• tulpinile anuale se răresc, lasând 18-20 tulpini la 1m liniar de bandă (lată de 40-50 cm), drajonii de prisos se suprimă;
• fertilizarea cu must de gunoi de grajd si urină în cantitate de 3-4 l/plantă (o parte must la 4 parţi apă);
• combaterea bolilor: zmeurul necesită o stropire înainte de înflorire, contra bolilor (arsura lăstarilor, pătarea frunzelor); acest tratament se repetă de 2-3 ori si dupa înflorit;
• combaterea dăunătorilor: se fac stropiri cu insecticide contra: gândacului florilor, paianjenilor rosii, afidelor.

În continuare câteva poze despre modul de conducere a culturii de zmeur în Anglia. Mulţumesc pe acestă cale prietenilor Tudor T. şi Mădălin G. pentru fotografiile spuse la dispoziţie.

Privire de ansamblu a rândurilor de zmeur cultivat în solarii în sistemul intensiv sub formă de gard fructifer.

Zmeur cultivat în containere.

Sistem de irigaţie pentru containere.

Garduri fructifere de zmeur.

În speranţa că aceste câteva informaţii (este doar partea I) legate de cultura zmeurului vă sunt folositoare, vă doresc spor la muncă 🙂 .

BUTASI DE ZMEUR —OFERTA PRIMAVARA 2013 AICI—

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Buna ziua,
    Puteti va rog sa imi spuneti ce soi se preteaza cel mai bine in zona de deal? eventual si cu productie pe perioada mai lunga.
    Va multumesc

    • Salut Mihai, soiurile despre care vorbesc sunt cultivate si in zona de deal si merg foarte bine.
      Pentru o perioada mai lunga iti recomand> REMONTANTUL pe care il avem,este un soi viguros si te vei putea bucura de fructe gustoase pana la prima bruma 🙂